Aktuell kursomgång

Här publiceras information om aktuell kursomgång på Helgkursen i nv/teknik för 6-12-åringar på Vetenskapens Hus.

Helgkurs 6-12 år HT17

Datum och schema

Helgkursen på Vetenskapens Hus ges under sex helger VT17. Om ditt barn är antaget till kursen går ni samtliga tillfällen i samma grupp (grupptilldelningen sker vid första tillfället). Du hittar datum och tid för kursen samt schema nedan:

Tid: förmiddag kl. 10-12 eller eftermiddag kl. 13-15

Lördag: 9 sep, 16 sep, 30 sep, 7 okt, 14 okt och 21 okt
Söndag: 10 sep, 17 sep, 1 okt, 8 okt, 15 okt och 22 okt

Schema för helgkursen: Schema HT17

Aktiviteter

Ett fett pass
Barnen får göra egen hudsalva och fundera kring hur det fungerar samt vad det innehåller. Andra halvan av aktiviteten är mer experimentell med många häftiga demonstrationer av hur olika ämnen kan bete sig. Läs mer om denna aktivitet genom att klicka här.

Hållbar konstruktion
Hur kan vi bygga konstruktioner som klarar så stor påfrestning som möjligt, men är så lätta, enkla och billiga som möjligt? Barnen bygger broar och funderar kring hållfasthet. Avslutningsvis testar vi naturligtvis broarna och ser hur mycket de klarar av! Läs mer om denna aktivitet genom att klicka här.

Mellanlandning på Venus
Utanför Vetenskapens Hus finns en planet i Sweden Solar System, nämligen Venus. Vi funderar kring avstånd och stolek i rymden, går till Albanovateleskopet och skapar egna representationer av rymdfenomen när vi kommer tillbaka till Vetenskapens Hus. Läs mer om denna aktivitet genom att klicka här.

Nästan ingenting
När vi zoomar in och tittar på de allra minsta beståndsdelarna i universum blir allt väldigt konstigt. Barnen får se och lära sig om partiklar, kvarkar och Brownsk rörelse. De får även bygga egna partiklar som de identifierar och beskriver egenskaperna hos. Läs mer om denna aktivitet genom att klicka här.

Pysslig topologi
Matematisk topologi kan ses som en modern form av geometri. Vi intresserar oss för objekts och ytors egenskaper och lär oss mer om hur vi kan omforma objekt inom topologin, och naturligtvis även varför vi vill göra detta. Läs mer om denna aktivitet genom att klicka här.

Robotprogrammering
Det är en underdrift att säga att programmerade saker är en stor del av vår vardag. Hur programmeras allt och kan vi göra det? Barnen får programmera robotar som löser uppdrag och beter sig precis som de vill. Läs mer om denna aktivitet genom att klicka här.

Frågor kring kursen?

Se om du hittar svar i vår FAQ (vanliga frågor) eller kontakta Christofer på 08-790 98 16 eller barnkurs@vetenskapenshus.se.