Aktuell kursomgång

Här publiceras information om aktuell kursomgång på Helgkursen i nv/teknik för 6-12-åringar på Vetenskapens Hus.

Helgkurs 6-12 år VT18

Datum och schema

Helgkursen ges under sex helger VT18. Om ditt barn är antaget till kursen går ni samtliga tillfällen i samma grupp (grupptilldelningen sker vid första tillfället). Du hittar datum och tid för kursen samt schema nedan:

Tid: förmiddag kl. 10-12 eller eftermiddag kl. 13-15

Lördag: 3 feb, 10 feb, 17 feb, 10 mars, 17 mars och 24 mars
Söndag: 4 feb, 11 feb, 18 feb, 11 mars, 18 mars och 25 mars

Schema för kursen: Schema för Helgkurs 6-12 år VT18

Aktiviteter

Blue-bot och Micro:bit
Vi lär oss grunderna inom programmering med hjälp av robotar samt funderar sedan vidare kring vad det faktiskt är som styr robotarna, nämligen små och dedikerade datorer. Ett exempel på en sådan enkortsdator är en Micro:bit. Denna kan programmeras med flera olika programmeringsspråk och barnen får själv möjlighet att välja språk och uppgift beroende på deras nivå.

Rymdvetenskap
Vi introducerar och tittar på många olika astronomiska fenomen som finns i rymden och diskuterar hur stora dessa är, hur långt borta de är och hur de uppkommit. Eleverna får interaktivt lära sig om svarta hål, nebulosor, neutronstjärnor, satelliter m.m. Vi kommer dessutom fundera kring hur vi kan veta allt om rymden och kommer tillverka en av de äldsta mätinstrumenten som finns inom astronomin.

Kemiska reaktioner
Hur fungerar kemiska reaktioner? Vilka reaktioner finns det, hur ser de ut och hur kan vi karakterisera dem? Vi undersöker flera olika kemiska reaktioner samtidigt som vi bekantar oss med hur det är att arbeta i ett välutrustat kemilabb.

Inspirerande fysik
Flytande kväve är -196°C. Vi har mycket flytande kväve som vi lär oss om och laborera med. Dessutom besöker vi lasergrottan och lär oss mer om ljus och lasrar.

Prata som en dator
Du kanske vet att datorer kommunicerar med ettor och nollor. Men varför gör de egentligen det? Hur kan datorn förstå vad den ska göra från en kod, och framförallt: hur fungerar matematiken bakom dessa koder?

Frågor kring kursen?

Se om du hittar svar i vår FAQ (vanliga frågor) eller kontakta Christofer på 08-790 98 16 eller barnkurs@vetenskapenshus.se.