Prao

För skolor som har tecknat partneravtal med oss finns det möjlighet för elever i årskurs 8-9 att göra en veckas prao på Vetenskapens Hus. Vi välkomnar särskilt ungdomar som är intresserade av naturvetenskap, matematik och teknik!

Vi hoppas att många är nyfikna på vad arbete efter en utbildning inom naturvetenskap, matematik och teknik kan erbjuda. För att kunna erbjuda ett bra innehåll och dessutom ge så många elever som möjligt chansen att komma hit erbjuder vi i nuläget högst en veckas prao per elev. Vi tar emot i mån av plats och chansen att få göra sin prao hos oss är större om du är ute i god tid med din ansökan.


Sök till läsåret 17/18

Välkommen med din ansökan om prao för läsåret 17/18

Krav för att du ska kunna bli antagen:

  • Du går i årskurs 8-9
  • Din skola är partner med oss

Ansökningar behandlas i turordning och skolor som inte tidigare haft praoelever hos oss har förtur. Välkommen med din ansökan!

Kontakt: frågor om prao skickas till prao@vetenskapenshus.se 

Anmälan: Via webbformulär

 


Så här berättar elever som praoat hos oss

Kevin och Victor, vecka 47 2017

​Under​ ​vår​ ​praovecka hos​ ​Vetenskapens Hus​ ​har​ ​vi​ ​fått​ ​hjälpa​ ​till​ ​med​ ​att​ ​förbereda​ ​och ​hjälpa​ ​besökande​ ​klasser​ ​att​ ​lära​ ​sig​ ​om​ ​fysik,​ ​biologi,​ ​kemi​ ​och teknik.​ Det​ ​har både​ ​varit​ ​roligt​ ​och​ ​lärorikt!​ ​Vi​ ​har​ ​bland​ ​annat​ ​lärt​ ​mig​ ​om​ ​ljus​ ​och​ ​flytande​ ​kväve och arbetat​ ​med​ lärare​ ​och​ besöksledare som ​alla​ ​har​ ​varit​ ​trevliga​ ​och​ ​välkomnande.​ ​Vi uppskattar​ ​verkligen​ ​den​ ​tid​ ​och​ ​kunskap​ ​vi​ ​fått​ ​ta​ ​del​ ​av​ ​hos​ ​Vetenskapens Hus.


Sigge och Darius, vecka 45 2017

Under vår vecka fick vi bl.a lära oss om tinkercad, vara med på lektioner om matematik, astronomi, kemi, biologi och ljus i lasergrottan samt experimentera med flytande kväve och superledare. Vi fick dessutom bygga lego och läsa en rapport om First Lego League som är en tävling för skolelever. 


Anna och Felix, vecka 42 2017

3Dprao.jpg Vår praovecka på Vetenskapens hus har varit väldigt lärorik och rolig. På varje pass vi ibland hjälpt eleverna men oftast själva utfört experimenten, det har gjort så att vi har lärt oss väldigt mycket. Varje dag har vi fått gå med på pass när skolklasser har besökt Vetenskapens hus. Vi har bland annat varit med på pass om solceller, kryptering och polymerer. På passet om solceller fick vi titta på fyra olika apparater som var beroende av solljuset. Sedan gjorde vi olika mätningar och jämförde de och för att kunna se vilken som var bäst. Första dagen fick vi även gå med på ett 3D-skrivarpass där vi fick designa olika saker i ett program på en dator för att sedan printa ut dem. Andra dagen var vi med på ett pass om polymerer i kemisalen. Där jobbade vi med olika plaster och fick göra geleklumpar genom att bland olika ämnen.

En dag fick vara på deras andra anläggning, Naturens hus. Där var vi med på ett pass och spår efter istiden och ett pass som hette ”kontinenter på drift”. Efter det var vi med på ett pass om olika växter och deras anpassning till olika klimat i Bergianska trädgården. Det är ett växthus där de har olika klimat och olika växter i de klimaten, de har försökt efterlikna hur det ser ut på riktigt i världsdelar med dessa klimat. Det var väldigt häftigt att vara där och se de olika växterna och klimaten. Ibland fick vi göra andra saker än att vara på pass som att sortera medaljer till en stor legotävling eller förbereda material inför passen. Personalen på Vetenskapens Hus var trevlig och tog väl hand om oss. Det var kul att få se hur de jobbar där och att få vara med på så många olika pass. 


Vecka 17: Emil, Love, Erik och Alfred 
praov17 copy.png
– Under vår vecka på Vetenskapens Hus fick vi genomföra en mängd labbar och lärt oss om bland annat binära tal, solcellers effektivitet och produktdesign med 3D-skrivare. Vi upplevt veckan på ett väldigt positivt sätt och kommit in med glatt humör varje dag. Handledare, kollegor och besöksledare är trevliga och pedagogiska, tycker Love.

Under en praovecka hos oss får eleverna gå med grupper och se hur undervisning ser ut bakom kulisserna. Ibland får våra praoelever hjälpa till med yngre barn och ibland får de gå med en äldre grupp. 

– Vi fick gå ner i det tunnelsystem som binder ihop alla byggnader i området för att ta oss till Lasergrottan där det huvudsakligen finns en massa olika lasrar som man kunde experimentera med. Utöver det fick vi göra allt från att vika t-shirtar till att äta -200°C kalla mariekex, säger Erik.

Under vecka 17 arrangerades regionfinaler i ”Teknikåttan” och självklart fick våra praoelever vara med och uppleva detta evenemang. 

– Vi fick se hur KTH ser ut och besöka biblioteket, berättar Emil.

Och killarna är väldigt nöjda med sin praovecka.

– Labbarna var ohyggligt bra och roliga, de i personalen är jättetrevliga och hjälper till att förklara sånt du inte förstår. Om jag skulle summera hela veckan skulle jag säga att få prao här är fantastiskt och ag skulle föreslå den här platsen för alla personer som är intresserade av NO, matte och teknik, fortsätter Emil.

De andra håller med och vi på Vetenskapens Hus tackar Emil, Love, Erik och Alfred för många bra insatser och en trevlig vecka!


Under vecka 13 fick jag (Lova), André och Jawad se hur det är att jobba i verksamheten vetenskapens hus. Under veckan fick vi bland annat assistera klass besök. En dag följde vi en andra klass under en föreläsning om vårt solsystem. De kollade på en power points och svarade på frågor om ämnet. De fick även göra två labb. Under labben fick de kolla på prototyper av solen, månen och jorden samt kolla på stjärnhimlen i programmet Stelarium. Flera av klass besöken var uppbyggda på samma sätt. Däremot tyckte jag det var roligare att programmera och att bygga robotar. Då satt vi på Sensorer och motorer som saknades, det var lite som att bygga med lego. Vi uppdaterade även programvaran och raderade gamla koder från robotarna. Vi fick även prova att lägga in nya koder (kommandon). Det här var extra roligt eftersom vi fick jobba och tänka mycket själva medan vi mest assisterade under klass besök. Fredagen var den roligaste dagen under veckan. Jag, Andre och Jawad fick prova att sortera sopor, vi experimenterade med kväve och vi besökte laser grottan. Sop sorteraren är en prototyp av en sop sorterings central. Då delade vi upp olika färgade klossar. Sensorer läste av färgerna och vi programmerade robotar att sortera dem. Flytande kväve har en temperatur på cirka -196 grader. Vi fick röra det, frysa tulpaner, blåsa upp en ballong, vi gjorde glass och krossade en flaska av misstag. Kväve är så kallt att man inte får röra det för länge men vi kunde snabbt stoppa ner fingrarna. Det roligaste var att lägga ner tulpaner i vätskan. Efter ca 20 sekunder var de samma temperatur som kväve och om man släppte dem på marken krossades de som glass. Det roligaste var att göra gräddglass. I vanliga fall tar det flera timmar att frysa ner glassen. Vi rörde ner kväve i smeten för att frysa den snabbare. Kväve är farligt att få i sig men när man gör glass av det evaporeras eller förgasas kväve när den värms upp. Vi fick gå ner till lasergrottan under vetenskapens hus. Det var intressant att se hur laser kan återskapa bilder. Vi fick även se olika experiment med ljus, glas, och vibrationer som skapar olika vågor. En ny sak jag lärde mig då var hur laser fungerar och vi pratade även om hur svarta hål bildas. Under den här veckan har jag, Andre och Jawad fått vara med på föreläsningar (för det mesta om astronomi), vi har byggt robotar och lärt oss att programmera dem, vi har fått experimenterat med kväve och vi besökte laser grottan. Jag lärde mig mycket under den här veckan och det var både coolt, roligt och intressant. Därför rekommenderar jag verkligen den här prao platsen för alla som är intresserade av ämnet naturvetenskap och matte/fysik. 
/Lova, prao vecka 13


"Under en vecka så har jag praoat på Vetenskapens Hus och gjort en sjukt massa roliga saker. Jag har gjort alltifrån att serva robotar till att hjälpa skolklasser med olika laborationer. Första dagen så guidade vår handledare runt oss och berättade om vad vi skulle göra under veckan. Sedan fick vi ladda ner program på flera datorer som en klass skulle använda nästa dag. Under tisdagen så kom jättemånga gymnasielever för att lyssna på intressanta föreläsningar om partikelfysik. Sedan fick vi leda eleverna och hjälpa de så gott vi kunde. Under onsdagen så hjälpte vi till under ett pass som kallas "Upptäck stjärnhimlen". Sedan fick vi programmera lego robotar och laga de. Under fredagen så hjälpte vi till under ett pass som kallas "Upptäck solsystemet". Sedan fick vi testa en laboration där man fick programmera väldigt mycket. Efter det fick vi leka med flytande kväve. Vi fryste ner en ros och sedan slängde den på golvet. Rosen gick i tusen bitar! Efter det gjorde vi glass av flytande kväve! Veckan har varit väldigt lärorik, inspirerande och sist men inte minst jätterolig! Alla har varit väldigt trevliga och schysta och det var tråkigt att gå ifrån Vetenskapens Hus. Jag skulle verkligen rekommendera Vetenskapens Hus till andra elever" 
/Jawad, prao i vecka 13


Felix-3D-bild.jpg Under vecka 46 praoade Freja och Alicia hos oss och under vecka 47 var Felix hos oss. 

Under sin vecka hos oss fick Felix bland annat göra 3D-modeller, demontera Lego som användes på den internationella tävlingen First Lego League, programmera både Mindstorms-robotar och datorspel, lära sig om olika mineraler och deras egenskaper, spränga en månraket, undersöka växtceller genom mikroskop och få en magnet att levitera

– Vetenskapens hus är en mycket ovanlig praoplats, och ingen annan som jag har pratat med har gått på någonting som liknar det jag har varit på, berättar han.

Även Alicia och Freja hjälpte till med allt lego från First Lego League under sin första praodag och fick då tillfälle att lära känna varandra. Under sin andra dag träffade de tre forskare som berättade om sitt arbete.

– Det var jätteintressant och visade verkligen bredden av vad man kan forska om inom ett område - nästan inga gränser, menar Freja.

Och veckan blev lärorik. 

–Jag har lärt mig saker varje dag och fått nya erfarenheter som jag kommer bära med mig ett långt tag, och kanske få användning för i framtiden! säger Freja

Felix håller med.

– Varför ska man bara läsa om nya upptäckter i vetenskapstidningar när man kan upptäcka det själv? undrar han.


legorobot.jpg Veckan innan höstlovet fick vi besök av Julia, Esbjörn, Nor och Agnes. Dessa fyra elever kommer från olika skolor, men har gemensamt att de är intresserade av våra ämnen. Därför gjorde de sin prao hos oss.

– Lektionerna i skolan hade verkligen blivit mycket roligare om en fick lära sig på de sätten som används här. Den här veckan har definitivt varit terminens roligaste och jag ska direkt tillbaka till skolan och tvinga alla lärare vi ska åka hit med klassen! säger Agnes

De är överens om att veckan har varit givande och intressant:

– Min vecka har varit så rolig som den kan bli och jag kommer verkligen sakna att vara i Vetenskapens Hus! tycker Julia när praoveckan är slut.

Esbjörn håller med:

– Det kändes som att man är en riktig forskare som ska lära sig mer, samt att man har mycket tid att reflektera vad man gjorde. Vetenskapens Hus rekommenderas starkt som praoplats för de som är intresserade av de naturvetenskapliga ämnena, teknik och matematik, säger han.

Under sin praovecka hann Julia, Esbjörn, Nor och Agnes prova på tio olika skolprogram såsom Kryptering, Lasergrottan, Upptäck vårt solsystem, Miljövänlig sopsortering, Materialkemi och Robotprogrammering.

– Ett av mina favoritpass var när vi besökte lasergrottan där jag lärde mig om polariserat ljus och hologram, berättar Julia.

Nor gillade programmering och kunde hjälpa till mycket i tekniklabbet.

– Det roligaste med den här veckan var att bygga LEGO och programmera LEGO-robotar, säger han.

Vi i Vetenskapens Hus uppskattade mycket att få hjälp med att packa informationsmaterial som senare delades ut till besökare på Skolforum, förbereda legopokaler inför FLL och felsökning av datorer i tekniklabbet.


laser_prao.jpgAnna, Melica, Elias och Martyna
Under vecka 15 fick Anna, Melica, Martyna och Elias möjlighet att prova på hur det kan vara att arbeta i Vetenskapens Hus. Exempelvis har de byggt datorer, gjort besök i lasergrottan och mycket annat. – Praoveckan här var kul och lärorik! Extra roligt var det att att att besöka lasergrottan. Där fanns många coola laserexperiment, tycker Elias De andra håller med om att det varit en spännande vecka. – Det var väldigt coolt, roligt och intressant. Jag lärde mig många nya saker och jag fick inte städa (som på många ställen) , därför rekommenderar jag den praoplatsen, säger Martyna.


praov4200px.jpgMånga Pi-knappar blev det...
Under vår vecka fick vi besöka Dome of Visions. Det är en byggnad gjord av bara glas och trä och den ser nästan ut som en liten globen. När vi kom dit gick de som jobbade där igenom experimenten som vi senare skulle göra med en 7:a. Alla experimenten utfördes med en värmekamera. Ett av dem gick ut på att man skulle pumpa luft i en flaska och se hur värmen steg när trycket blev högre. Då skulle man se hur färgen ändrades i kameran. På torsdagen var vi på Naturens hus. Vi fick en halvklass med matte på förmiddagen. De fick lära sig om kvadrater, rektanglar och primtal. Den andra halvan fick då lära sig om mineraler och hur man kunde känna igen dem. Sen efter att de hade gått hem så fick vi kolla på växthusen. Eftersom det regnade fick vi gå in bakvägen. Vi fick kolla på de växthusen som de inte visar för allmänheten där de förvarar växterna som inte inte kommer ut i växthusen. Sen fick vi gå in i växthuset och där berättade hon som guidade turen några historier om växterna. Vi gick förbi några inglasade orkidéer och då berättade hon att de hade behövt låsa in dem för att de var för hög stöldrisk. Under hela veckan höll vi på med förberedningar till pi-dagen. Det började med ett möte på måndagen och sen under onsdagen fick vi göra knappar som de skulle dela ut på pi-dagen. Sista dagen gjorde vi flyers som skulle delas ut till skolor innan pi-dagen. /Clara, Santiago och Magdalena


praov48.jpgTystnad, tagning...
När Oliver, Klara och Mazen gjorde sin prao hos oss fick de vara med om en filminspelning. Under inspelningen fick de doppa blommor i flytande kväve och sedan kasta dem i golvet. Blommorna gick i tusen bitar! Vi dokumenterade även vår sopsorteringsstation som används i skolprogrammet Miljövänlig sopsortering. Under detta läsår åker våra praoelever även på studiebesök hos Scania och det fick även Mazen, Klara och Oliver förstås.


Ina och Patriks praovecka
Våra prao-vecka började med att vi fick gå på rundtur i lasergrottan. Det var ett intressant sätt att lära sig om optik! Sedan var vi med på skolprogram där vi använde flytande kväve för att kyla ner en supraledare. Det var coolt att se det flytande kvävet i rumstemperatur och även de ”svävande” magneterna. Efter det rensade vi datorer och lagade ett bord. Vi fick också veta mer om vilka olika skolprogram som finns i tekniklabbet på Vetenskapens hus. Nästa dag fick vi hjälpa till att förbereda en presentation med övningar och frågor till som heter ”Upptäck stjärnhimlen”. Besöksledarna lär ut på ett roligt och intressant sätt så vi lärde oss en del trots att det var för yngre barn. Senare så gjorde vi knappar med Vetenskapens Hus logga på. På torsdagen så började vi med att vara med och programmera legorobotar. Vi fick styra bilar på olika sätt så att de kunde utföra olika uppdrag. Det var svårt, men vi lärde oss de olika funktionerna fort. Efteråt var vi med på ett pass på energiomvandling. Vi lärde oss mycket om olika former av energi. Labbarna gör passen roliga. Man får vara med om coola experiment som man aldrig skulle kunna göra annars. Vi fick på eftermiddagen även påbörja varsin konstruktion i ett 3D-ritprogram som heter Tinkercad. På fredag morgon fick vi vara med på en labb med 3D-skrivarna. Vi fick veta mer om hur man kan och kommer kunna använda skrivarna i framtiden. Det var roligt att veta mer om den här nya tekniken som vi inte jobbat med förut. Under labben fick vi göra färdigt våra konstruktioner som vi påbörjat. På eftermiddagen skrev vi sedan ut våra figurer med 3D-skrivare och tillverkningen var rolig att följa. Detta har varit en rolig vecka och vi har fått testa på många nya saker. Vi vill tacka våra handledare för att ni ordnat en väldigt bra vecka till oss! M.v.h. Ina och Patrick


praov43.PNGPrao v. 43 2015: Alexandra, Emil, Markus och Olof
Veckan innan höstlovet spenderade fyra elever från Vasastans Montessori sin praovecka hos oss. De hann förutom att uppleva flera av våra skolprogram med ett studiebesök på Scania, Ljusveckan och fick hjälpa till med tävlingen "First Lego League" - Under vår första dag fick vi bygga flera legokonstruktioner som ska kunna vara med i en legotävling, FLL (First lego league). Jag tyckte den här dagen var väldigt rolig och lärorik! säger Olof. Som del av Ljusveckan ordnades en dansuppvisning som gick flera gånger under veckan. - Det sista vi gjorde under dag två var att gå till kärnreaktorhallen, där såg vi en dansuppvisning som handlade om universum och vi fick testa lite stationer som också handlade om rymden. Det var väldigt roligt att se, tycker Alexandra. På onsdagen var det dags att besöka Scania. - Först när vi kom dit fick vi en visning runt i gymnasiet, sedan fick vi frukost. När vi hade ätit frukost fick vi byta om till arbetskläder och vara med några elever och testa på att svarva, det var lite svårt i början men när man väl kunde så var det jättekul. Sedan var det lunch och efter det så fick vi vara med på en teorilektion i fysik. Det var kul att se hur dom jobbade och jag tycker att alla där var väldigt trevliga och det var superkul att se så jag tycker att det var en väldigt lyckad dag, berättar Alexandra. På fredag eftermiddag avslutades praoveckan med ett alldeles särskilt fika - kex som kylts ned med hjälp av flytande kväve! - Att leka med flytande kväve är en av de coolaste sakerna jag någonsin gjort, vi gjorde så att superledare svävade på magneter och sen åt vi kex som hade doppats i kväve . Att Praoa på VH har varit otroligt lärorikt och riktigt kul, kan rekommenderas till alla som vill ha riktigt kul, anser Marcus.


Prao v. 14 2015: Tobias, Emil och Leo
Tobias, Emil och Leo fick prova allt ifrån att 3D-printa och programmera robotar till att bygga med klossar och sätta klisterlappar på datormöss under sin prao i Vetenskapens Hus . – Veckan har varit lärorik och intressant och jag rekommenderar definitivt att man ska praoa här på Vetenskapens Hus om man är intresserad av naturvetenskap och teknik, tycker Tobias Första dagen hann de både testa ett skolprogram om astronomi för lågstadiet och använda tinkercad som används för 3D-utskrifter i tekniksalen. Vidare har de programmerat robotar med blockprogrammering i Lego Mindstorms. – Veckan har gått väldigt snabbt och man har vart med om mycket roliga experiment och tester, anser Leo. Ett experiment handlade om infrarött ljus och hur det kan mäta värme på objekt med IR-kameror som kan se det infraröda ljuset. Under tisdagen fick de vara med och förbättra en ny laboration om flytande kväve. – Det var häftigt att hålla på med det! säger Leo. Efter ytterligare ett programmeringsuppdrag i tekniksalen bar det av mattesalen och kryptering och problemlösning med hjälp av färgläggning och klossar. – Det roligaste av dessa saker var nog krypteringen där vi fick komma på ett eget system för att skicka siffror med några lampor på en trälåda, tycker Tobias. Leo gillade mest färgläggningen: – Laborationen om jämna och udda tal kopplat till möjligt och omöjligt genom färgläggning och mönster som var superkul! Emil sammanfattar veckan: – Det har varit en berikande upplevelse och någonting jag inte kommer att glömma på länge. Jag har lärt mig väldigt, väldigt mycket under den här veckan och jag skulle definitivt rekommendera det som en praoplats, säger Emil.


praopepparkakor200.jpgPrao v.48: Ingrid och Lova
Den här veckan har varit en rolig, intressant och lärorik vecka. Vi har fått titta på flera intressanta laborationer så som "Energiomvandlingar", "Reaktioner och observationer", "Mat, miljö och rättvisa", "Supraledning", "Djungelmatte" och "Upptäck strålning". På onsdagen besökte vi Naturens hus. Där fick vi vara med på en föreläsning som handlade om mat, varifrån den kommer, utvecklingen av matproduktionen, konsekvenser för människor vid matproduktion, miljö och rättvisa. Vi fick sedan dekorera pepparkakor och polkagrisar och göra lyktor av sockerbitar som ska lysa upp det vinnande pepparkakshuset. De kommer att vara med på julutställningen senare. När Fysikum anordnade en fysiktävling fick vi vara med och titta för att sen leda en grupp av två klasser när de skulle få göra olika aktiviteter, till exempel kolla på en fysikshow. Under de två sista dagarna fick vi designa mobilskal och nyckelringar som sedan skrevs ut i 3D-skrivarna. Vi har även gjort andra saker som att hämta post, märka datorer samt plocka fram och tillbaka vid laborationer. Det har varit väldigt roligt att praoa här på vetenskapens hus och vi rekommenderar andra naturvetenskapsintresserade att göra det.


prao_v43.jpgAdrian, William, Leonardo och Hanna
Under en intensiv praovecka fick Hanna, William, Leonardo och Adrian gå med på flera av våra skolprogram, hjälpa till att märka mineral, hjälpa till med packning av 500 infomationsmappar som ska delas ut till lärare under "Skolforum" på Älvsjömässan under höstlovsveckan. Tillsammans gjorde de en riktig insats med alla mapparna! Men de hann förstås också med mycket annat i våra laboratorier...
I väntan på egentillverkat mobilskal som skrivs ut i 3D-skrivaren...
Adrian berättar om sina favoritaktiviteter "De skolprogram jag tyckte var mest intressanta var ”Bygga dator”, ”Internetsäkerhet”, ”Material som skyddar” och ”3D-skrivare”. Jag gjorde ett eget mobilskal. Vi fick hjälpa till att förbereda informationsmaterial till Skolforum (en stor skolmässa). Personerna som jobbade där var väldigt trevliga. Jag rekommenderar starkt Vetenskapens hus!"
William berättar om Naturens Hus "Den här veckan har jag praoat på Vetenskapens hus och det har varit roligt och lärorikt. En av dagarna var vi på Naturens Hus, som hör ihop med Vetenskapens Hus. Där fick vi vara med på en kurs om mineraler och bergstyper och sedan sorterade vi och satte etiketter på alla deras mineraler och kristaller."
Leonardo berättar om några av de andra skolprogrammen "Vi gjorde skolprogrammet “Kodning och kryptering” i matte och “Solpaneler”. Vi har tillverkat knappar i en knappmaskin."
Hanna berättar om hur hon tyckte att det var hos oss "På Vetenskapens hus lärde jag mig mycket och fick testa på många roliga och intressanta saker. Bland annat skulle vi komma på ett så bra sätt som möjligt att signalera olika tal genom att använda en binärlåda med 8 röda ljus. Talen kunde vara negativa, bråktal, tal med kvadratroten. Jag blev definitivt nöjd med mitt val av praoplatsen och ångrar mig verkligen inte."
Foto: Annica Hofberg


Lydia och Johanna berättar
Den här veckan på Vetenskapens Hus har varit väldigt lärorik och rolig. Vi har fått testa på massa roliga saker. Vi har fått delta och hjälpa till vid flera olika skolbesök, allt från gymnasieklasser till andraklassare. Vi har fått lära oss om kemin bakom vårt doftsinne och testa på att göra egna parfymer och besöka lasergrottan där vi fick titta på optiska illusioner och lära oss mer om hur ljus fungerar. En dag var vi på Naturens Hus i Bergianska trädgården. Det roligaste under veckan var att få experimentera med flytande kväve. Då fick vi en magnet att sväva med hjälp av en supraledare doppad i flytande kväve. Det var riktigt häftigt! Vi fick då också smaka på mariekex doppade i flytande kväve. Något annat coolt vi fick testa på var att skriva ut med 3D-skrivare. Då fick vi designa och skriva ut våra egna telefonskal. Förutom att delta under experiment har vi även fått utföra lite administrativt arbete som att vika mappar och sortera papper inför en fysikvecka. Alla här har varit jättetrevliga och vi har lärt oss massa nytt. Vi har fått testa på grejer som vi aldrig skulle fått uppleva i skolan. Vi rekommenderar andra att praoa här i Vetenskapens Hus, för det är ett fantastiskt sätt att få uppleva naturvetenskap på och att få träffa folk som arbetar inom området. Här får man se och uppleva mycket coola grejer och lära sig en massa nytt! Vi rekommenderar verkligen skolklasser att komma hit som ett roligt tillskott i undervisningen!


fabian_hanna_astrid.jpgHanna, Astrid och Fabian gör sin prao hos oss
Under vår vecka här på Vetenskapens Hus har vi fått göra lite av allting. Allt från att bygga datorer till att hantera frätande ämnen. Veckan har varit lärorik, intensiv och det fanns alltid någonting intressant att göra. Vi har också varit på Naturens Hus och träffat lite yngre elever, samt hjälpt till med labbarna. Att praoa här är en upplevelse där man lär sig saker som man aldrig skulle lära sig i skolan. Det roligaste var kemin och matten. På kemin fick vi 6 vätskor och 6 pulver. Vi fick blanda dem och försöka se sammanhang om vad de gjorde. På matten fick vi försöka bevisa, med hjälp av mönster, hur olika saker var möjliga/omöjliga. Bortsett från skolprogrammen har vi fått hjälpa till med lite allt möjligt, bl.a. förpackat askar, fyllt i utvärderingar och hjälpt till att plocka fram/plocka bort labbar. Det har helt enkelt varit en lärorik och intressant vecka. /Fabian, Hanna, Astrid Fotot: Problemlösning, matematiska bevis och färgläggning med klossar.


Fredrik, Karl-Gustav, Frank och Oskar praoar hos oss
Så här berättar de... "Vår vistelse på vetenskapens hus den här veckan har både varit lärorik och rolig. En av höjdpunkterna under veckan var bl.a när Jonathan gav oss en rundtur i lasergrottan. Där lärde vi oss om optik och fick samtidigt leka med lasrar. Under praon fick vi vara med under olika labbar och presentationer för skolklasser. T.ex kollade vi på 3D-skrivare och hur de fungerar. En av dagarna var vi på Naturens Hus, där hjälpte vi till med förberdelser inför en förskoleklass som kom på besök. Då fick vi hjälpa till med att skrämma bort en uggla som hade fastnat i skorstenen. Det var väldigt kul och ovanligt. Senare samma dag blev vi guidade genom Bergianska trädgården. Där fanns väldigt många olika växter från hela världen. I torsdags var vi och kollade på teknikåttan på KTH. Det var en tekniktävling för 8-klassare i Stockholm. De hade byggt olika fordon som de tävlade med, och det avgjordes med frågesport. Sammanfattningsvis har det varit en bra praovecka med mycket variation i vad vi har gjort. Vi har fått ett bra bemötande från de som jobbar här och har haft väldigt kul. Vi skulle rekommendera vetenskapens hus som prao plats till andra elever som är intresserade av vetenskap. Vi har gjort sådana saker man aldrig skulle kunna göra i skolan."


praov14_0.jpgElin, Markus och Matilda och Tommy, på prao
Den här veckan har vi praoat på vetenskapens hus. Det har varit en rolig upplevelse med många roliga och lärorika aktiviteter. Vi har bland annat byggt vindtunneldelar och byggt ihop dem, vindtunnlarna användes sedan till en laboration som vi var med och testade. Då mättre vi ut det effektivaste vindkraftverket, med olika vingdesigner. Vi har fått lära oss många olika saker som vi antagligen aldrig skulle fått lära oss i skolan, det var riktigt roligt.
Vi har alltid haft något att göra här och vi har alltid blivit vänligt bemötta av dem andra här på vetenskapens hus. En av de roligaste sakerna vi gjorde här var att leka med flytande kväve (-210C) och supraledare. De kunde vi få att sväva på en magneträls. Vi har även fått en genomgång på hur solteleskop fungerar och hur man kan använda de för att mäta saker om solen. Naturens hus var vi på en dag, där fick vi ta vattenprover ifrån en närliggande våtmark. Några av oss fick vara i växthus och göra läpp-cerat och vi andra fick bära på IKEA.
En annan dag var vi nere i lasergrottan där vi fick titta på optiska illusioner och lära oss mer om hur ljus fungerar och kan böjas. Vi fick även försöka oss på att göra skottsäkra västar, som kunde stå emot luftskott. En av dagarna fick vi lära oss hur vi egentligen luktar och hur parfymer funkar, vi fick även göra egna som vi sen kunde ta hem.
Vi har haft det väldigt roligt och vi skulle verkligen vilja ta hit hela klassen på besök för att lära oss ännu mer om naturvetenskap, och om vi hade chansen skulle vi gärna spendera en vecka till här.


praov12_2014.jpgDollys, Subdaas, Olivers och Georges praovecka
Dolly och Subdaa:
Vår vecka på Vetenskapens Hus har varit helt fantastisk. Vi har träffat många nya och fantastiska människor som kan så mycket. Framför allt har vi fått delta i många roliga experiment.
Första dagen fick vi namnbrickor med våra namn på. Och sen var det bara att sätta igång med vår schema. Det första på schemat var att testa ett skolprogram som snart skulle redovisas för olika klasser. Vid slutet av passet så fick vi säga våra tankar och funderingar.
Vi tycker att Vetenskapens Hus är så bra, de lär ut saker som man inte kan lära ut i skolan och man får lära sig så mycket nytt. T.ex att atomen inte är vår minsta byggsten utan att den har flera olika partiklar i sig osv. Men vi höll inte på med labbar hela tiden utan vi fick göra lite kontorsarbete, som att tillverka kort. De skulle kopieras, klippas, lamineras och sen åter igen klippas. Det var väldigt kul och själva grejen med PRAO är ju faktiskt att få lite erfarenhet som man har nytta av i framtiden.
Vi rekommenderar verkligen Vetenskapens Hus till andra som ska ha PRAO!
DNAspiral.jpgGeorgs och Olivers praovecka:
Våran vecka började med att alla vi fyra praoelever mötte varandra. Vi har fått testa nya labbar som studenter håller på att utveckla samt förbättra dem. Vi har förberett och varit med på färdiga labbar. Det roligaste vi gjort (enligt oss) var att lyssna på föreläsningar, Leka med flytande kväva och att använda 3D-skrivaren.
Vi använde programmet Tinkercad och gjorde en 3D modell av en dubbelhelix (DNA) som vi sedan skrev ut med skrivaren. Dagen efter skrev vi ut en boll som var fast i en kub.
En sak som vi inte trodde att vi skulle göra var att få lära oss hur man krypterar. Det var lättare än vi trodde att dekryptera utan en maskin.
På torsdagen var det mästerklass i partikelfysik. Vi var med på första föreläsningen, det var inte det enklaste men hon som höll i föreläsningen förklarade väldigt bra så att det blev lättare att förstå.
Veckan har varit väldigt kul, lärorik och spännande. Vi hade gärna velat praoa längre här på Vetenskapens hus.


matilda.jpg Matildas praovecka
"Under den här veckan har jag fått vara med på ett dussin olika skolprogram och aktiviteter, så jag lärde mig något nytt varje dag. Jag var t.ex. med och gjorde en labb om kriminalteknologi som handlade om att analysera DNA och jag lärde mig saker som jag antagligen aldrig kommer att få lära mig i skolan. Jag tycker det är det som är så bra med Vetenskapens hus, att de lyckas göra vetenskap roligt och intressant med olika labbar. T ex fick vi konstruera en skottsäker väst och sedan testskjuta den! (med en luftpistol). Jag tillbringade även en dag på Naturens hus och fick arbeta med några mycket trevliga naturvetare. Jag fick inte bara vara med på labbar utan också hjälpa till med riktiga arbetsuppgifter och det är ju det som lite är poängen med prao, att få reda på hur arbetslivet är. På vetenskapens hus var det inte bara kul utan jag lärde mig saker, saker som jag med 100% säkerhet kommer ha nytta av i framtiden. Jag är väldigt nöjd med mitt val av praoplats."


martin.jpg Martins praovecka
"Under min praovecka på Vetenskapens Hus har jag fått göra många roliga och intressanta saker. Jag har även fått besöka Naturens hus. Jag fick delta och hjälpa till på flera olika labbar för både elever från högstadiet och gymnasiet. Vissa saker kunde vara svåra men man förstod det mesta eftersom lärarna förklarade på bra sätt. Jag fick möjligheten att välja vilka pass jag ville vara med på som jag tyckte var bra eftersom jag fick göra de saker som intresserade mig mest. jag har t.ex. del tagit i ett sopsorterings pass då jag fick hjälpa till att programera en hel del olika saker för att få maskinen att funka så bra som möjligt. Jag har också fått vara med på ett besök som handlade om genetik och bananflugor. Veckan har varit väldigt fascinerande och jag har lärt mig en hel del nya saker som jag inte skulle få chansen att lära mig i skolan. Jag fick också se en av de coolaste sakerna i värden – en 3D skrivare. Det var svårt att inte fastna med blicken på den. Alla har varit trevliga och jag har haft en riktigt bra tid här på vetenskapens hus. Ingenting har varit tråkigt och jag är väldigt nöjd med mitt val min praovecka!"
Fotot: Martin skriver ut en variant av Rubiks kub på 3D-skrivaren


phoebe_samuel.JPG Phoebe och Samuel
"Under den här veckan har vi fått vara med på många spännande och intressanta labbar. Vi har till exempel fått jobba med Stellarium som är ett datorprogram som man kan studera himlen med. Sen har vi varit på Naturens Hus, som ligger i Bergianska trädgården. Där fick vi vara med och hjälpa elever i årskurs 3 som gjorde matematikaktiviteten ”Naturlig Matematik”. Det var väldigt kul och barnen hade många frågor till oss – de tyckte nog att vi var lite häftiga! Vi har även varit med och gjort matteaktiviteten ”Trassel” med en matteinriktad årskurs 9 - det var lite trassligt... Fast det gick bra ändå, för besöksledaren förklarade väldigt bra. Sedan besökte vi lasergrottan och så har vi undersökt bakterier. Båda dessa aktiviteter var väldigt roliga och intressanta. I lasergrottan var det extra kul och spännande då vi fick titta runt lite själva. Det roligaste den här veckan var nog att jobba med bakterierna i mikrobiologin. Vi lärde oss mycket och det var kul och samtidigt lite skrämmande eftersom vissa bakterier orsakar svårbotade sjukdomar!"
Fotot: Phoebe och Samuel identifierar bakterier


praov47_4_2013_1.jpg Rasmus och Samuel
"Under tiden vi har varit här så har vi hunnit vara med på en 3 timmars kemilektion om kriminologi där vi lärde oss hur man utifrån DNA, t.ex. ett hårstrå skulle kunna ta reda på vem det tillhörde. Det var väldigt kul och intressant.
Vi var på Naturens Hus och där fick vi hjälpa till att lära en 3:a om mineraler, tropiska växter och hur viktigt det egentligen är att handla ekologiska varor, det var riktigt kul! Sen fick vi vara med på en mattelektion som hette ”Djungelmatte” där vi pratade om Hilberts hotell i form av apor och bananer.
Det som var allra roligast var att få vara med på lektioner där man hade mer avancerad utrustning än den man har i skolan. Vi fick även hålla på med administrativt arbete där vi hjälpte till att förbättra Vetenskapens Hus hemsida."
Fotot: Rasmus och Samuel testar kriminallaborationen


saskiasabina.JPG Sabina och Saskia berättar
Sabina Syed från åk 9 i Åsö Grundskola och Saskia Gedin från åk 9 i Spånga Grundskola berättar så här om sin prao hos oss: "Vi har deltagit på sammanlagt åtta laborationer i samtliga ämnen förutom fysik. De skolprogrammen vi tyckte bäst om var Doftens kemi och Kodning och kryptering. Doftens kemi handlade om vårt luktsinne och hur vi uppfattar dofter, med en laboration där eleverna fick tillverka sina egna parfymer. Kodning och kryptering var båda matteprogram, där det förstnämnda gick ut på att överföra information med hjälp av binära knapplådor till varandra, t.ex. heltal, negativa tal och bråktal. Kryptering var en laboration som kretsade kring att avläsa olika krypton. Det krävdes kreativt tänkande och ett öppet sinne för att lyckas. Vi har även sett hur 3d-skrivare fungerar, fått veta hur man kan konstruera en skottsäker skyddsväst på bästa sätt och gjort tester för att ta reda på vilken sort en viss bakterie är. På Naturens Hus fick vi lära oss om växters gruppindelningar och vikten av att köpa ekologiska- och närproducerade varor. Utöver laborationerna har vi sysslat med administrativt arbete, till exempel har vi utforskat hemsidan och kommit med synpunkter om vad som kan förbättras. Vi har också suttit med på möte och tagit del av hur verksamheten planeras. Sammanfattningsvis har praoveckan varit rolig, men framförallt lärorik och intressant. Vi har fått många nya kunskaper som vi kommer kunna ha nytta av i framtiden, i och med att vi är naturvetenskapsintresserade. Till ungdomar som funderar på att praoa här, rekommenderar vi det verkligen!"
Fotot: Sabina och Saskia tillverkar kryptosnurror


prao_EmelieE.jpg Emilys prao i Vetenskapens Hus
"Jag heter Emily Eriksson, jag går i åttan i Edboskolan och jag har nyss haft min PRAO (praktisk arbetslivsorientering) på Vetenskapen Hus.
Vetenskapen Hus är en trevlig och intressant arbetsplats. Det är en verksamhet som vill att fler ungdomar ska intressera sig för naturvetenskap. Skolklasser kan boka tid där för att gå på olika klasser inom; fysik, kemi, biologi, teknik och matematik, så att de lär sig ännu mer än vad de kan i skolan, för att skolorna har inte de redskap som man har där. Efter att jag hade haft min PRAO där bestämde jag att min klass/skola också skulle gå dit. Det finns så mycket att lära sig!
Jag valde att ha min PRAO där för att jag verkligen gillar NO, och eftersom att Vetenskapens Hus nästan bara handlar om NO tyckte jag att det skulle vara kul om jag skulle kunna få ha min PRAO där. Jag är den första som någonsin har haft PRAO där, något som jag är rätt stolt över, men det betydde att jag behövde skriva vad jag gjorde varje dag, och säga vad jag tyckte var bra och dåligt. Som PRAO-elev har jag fått följa med på några klasser som assistent, hjälpt till lite vart som helst, lekt med en 3D-skrivare, lärt mig om muterade bananflugor, men det roligaste av allt var nog att experimentera med flytande kväve, t.ex. doppa fingrarna i det, doppa blommor i det och sen slå sönder dem, äta doppade Mariekex och hälla det ner för trapporna.
Vissa saker har varit lite för mycket överkurs, men jag lärde mig ju mer då. Alla där är väldigt trevliga och snälla, och om du gillar naturvetenskap, eller om du gick på sommarkursen/en bokad skolklass tid och gillade det ska jag definitivt rekommendera Vetenskapens Hus som en plats att ha sin PRAO på."
Fotot: Emelie utvärderar en datorlaboration]