Kontinenter på drift (1-3)

Spår efter bergskedjeveckning

Sverige är ute på en ständig resa jorden runt. Följ med på denna resa framåt och bakåt i tiden till när vårt land låg vid ekvatorn, när det fanns vulkaner i Skåne och när man kunde bada i det urgamla Tethyshavet.

Plats

Naturens Hus

Målgrupp
grundskolan åk 1-3
Tid
60 min, året runt
Gruppstorlek
15
Kontakt
biologi@vetenskapenshus.se

Aktiviteten passar bra att kombinera med annan aktivitet för gruppens andra halva, om ni kommer med hel klass, förslagsvis Mineraldetektiv, Istidsspår eller Tropisk hetta.

Teori och laboration

Vi tar upp vad som händer när kontinentalplattor glider isär och kolliderar. Veckning av bergskedjor, jordbävningar och olika typer av vulkaner berörs. Vi bygger Pangea, funderar på hur det kan finnas fossiler från havet i Himlaya, tittar på en animation för att se hur jorden har förändrats de senaste 500 miljoner åren. Vi gör en bergartsövning, där eleverna får sortera bergarter i sedimentära, metamorfa samt magmatiska yt- (vulkaniska) och djupbergarter. Grunden är att man i en sten kan avläsa hur den har bildats och vad den har varit med om. Eleverna får varsitt fossil eller bergart med sig hem efter avslutat pass.

Anknytning till kursplan

Jordgloben, kontinenternas och världshavens lägen, plattektonik samt hur jordytan formas och förändras.

Inför besöket

Inför besöket är det bra att ha gått igenom världsdelarna, och haven och att jordens yta ständigt förändras och består av kontinentalplattor.