Inspiration: Lasergrottan och supraledning (7-9)

Med experiment i Lasergrottan utforskar vi ljusets egenskaper

Vi demonstrerar bland annat supraledning, och gör experiment med flytande kväve. Lasergrottan ger oss många exempel på tillämpningar och spännande fenomen inom optiken.

Plats

Vetenskapens Hus

Målgrupp
grundskolan åk 7-9
Tid
90 min
Gruppstorlek
16 eller 32
Kontakt
fysik@vetenskapenshus.se

Teori och laboration

Vandring i Lasergrottan. Vi vandrar runt i en interaktiv utställning på ca 60 kvm. Här finner vi 30 olika experiment i mörkret, som visar på ljusets egenskaper och användningsområden. ”Hur skapar man ett hologram?”, ”Led en laserstråle genom olika linsformer” och ”UV-ljus i praktiken” är några av temana.
Supraledning och flytande kväve. Vi fryser ner olika föremål i flytande kväve, och visar fascinerande saker man kan göra med en vätska som har en kokpunkt på -196°C. Bland annat kyler vi ner supraledande material så att vi kan få dem att sväva över en magnetbana.

Anknytning till kursplan

Fysiken och världsbilden. Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen. Upptäckternas betydelse för teknik, miljö, samhälle.

Inför besöket

Inför besöket krävs inga förkunskaper. Aktiviteten passar bra att kombinera med annan aktivitet för gruppens andra halva.

Välkommen att boka besök!