Fascinerande växter (F-6)

Världens största näckrosblad

Vad händer om man planterar ett frö från sitt favoritäpple? Varför luktar en blomma ruttet kött? Och vilken växt är egentligen den största och kan en människa sitta på ett näckrosblad? Med detta skolprogram vill vi uppmärksamma Bergianska trädgårdens och Victoriaväxthusets mest fascinerande växter.

Plats

Naturens Hus

Målgrupp
grundskolan F-åk 6
Tid
60 min
Gruppstorlek
max 20, men fungerar bäst i halvklass
Kontakt
biologi@vetenskapenshus.se

Säsongsanpassning: maj tom september är skolprogrammet i huvudsak utomhus och om möjligt avslutas programmet i ett växthus. Oktober tom april är skolprogrammet i Edvard Andersons växthus och tidigaste starttid är 11.00 då växthuset öppnar.

Teori och laboration

På vandringen kommer vi att stöta på växter som ser fascinerande ut eller har fascinerande lösningar på olika problem. Som t.ex. hur frön sprider sig och vart världens äldsta gran växer. I växthuset kommer vi t.ex. att prata om och visa de största bladen och de minsta, samt den minsta blomman och växten som har den största blomställningen. Och fundera över vilka insekter det är som pollinerar de blommor som luktar ruttet kött.

Anknytning till kursplan

Vi kommer att prata om växter som medicin och annan nytta. Dessutom pratar vi om ekosystemtjänster som pollination och hur växter kan fungera som reningsverk.  

Inför besöket

Detta är främst ett inspirationspass för att öka intresset för växter. Skolprogramet fungerar bra som introduktion eller avslutnng för undervisning om växter.