En ek, en bok, en björk (F-2)

En ek och en björk

Vilka är våra vanligaste träd och vilka finns i våra efternamn? Träden har genom tiderna haft stor betydelse för oss människor både till vardags och till fest.

Plats

Naturens Hus

Målgrupp
grundskolan åk F-2
Tid
60 min, mitten av maj - mitten av oktober
Gruppstorlek
max 20, men fungerar bäst i halvklass
Kontakt
biologi@vetenskapenshus.se

Detta skolprogram kan gärna kombineras med något annat skolprogram för andra halvan av gruppen, som under ytan, titta det gror eller kanske tropisk hetta.

Teori och laboration

Vi lär oss känna igen våra vanligaste lövträd till exempel ek, alm, al, bok och rönn med hjälp av alla våra sinnen. Vi berättar om några träd, om hur de används idag och hur de har använts i ett historiskt perspektiv. Eleverna får pressa varsitt blad från det träd de undersökt närmare och ta med sig det tillbaka till skolan.

Anknytning till kursplan

Enklare fältstudier, observationer i närmiljö och naturvetenskapliga undersökningar. Hur växter kan sorteras, grupperas och artbestämmas. Namn på några vanligt förekommande arter. Olika materials användning i vardagen ur ett historiskt perspektiv.

Inför besöket

Inför besöket behövs inga förkunskaper, men aktiviteten genomförs utomhus, så det är viktigt att klä sig rätt. Detta skolprogram kan användas som en introduktion till att arbeta med träd, men också som en avslutning eller fördjupning.

Välkommen att boka besök!