Vi besöksledare

Här är vi som handleder er vid er laboration eller vandring. Vi läser vid KTH eller vid Stockholm universitet och är mitt uppe i våra utbildningar. Vi brinner för naturvetenskap och teknik och för att möta er ungdomar. Vi jobbar här för att visa intressant naturvetenskap och teknik, vad man kan använda det till och hur man kan jobba med det.
Välkomna att möta oss vid ert besök i Vetenskapens Hus!


linneaandersson.jpgLinnea Andersson (ke) - Jag läser kandidatprogrammet i kemi vid Stockholms universitet, vilket jag kom in på efter att ha läst ett naturvetenskapligt basår. Där fastnade jag för kemins spännande värld och trivs jättebra på universitetet där jag får labba mycket och lära mig massa häftiga saker varje dag. När jag inte pluggar kemi eller arbetar på Vetenskapens Hus så gillar jag att springa långt, laga mat och umgås med nära och kära.


linusarvstrand.jpgLinus Arvstrand (kemi) - Efter 10 år som glasmästare Valde jag att gå tillbaka till skolbänken, och har nu börjat på Kandidatprogrammet i Miljövetenskap på Stockholms universitet. Naturvetenskap tilltalar mig på så sätt att man får en större förståelse om hur naturen fungerar.


oscarb.JPGOscar Bergqvist (fy) - Jag läser till Civilingenjör inom Teknisk Fysik vid KTH. Jag har ett stort intresse för vetenskap och slutar aldrig att fascineras över hur vacker och spännande vår värld är! Mina favoritämnen är fysik, astronomi och matematik. På fritiden tycker jag om att fika och diskutera med mina vänner, lyssna på musik och utforska Stockholm till fots.


andras.jpgAndrás Borbély (fy/ma/te) - Jag började kandidatprogrammet i matematik 2012. Jag är uppvuxen i Ungern och kom till Sverige 2008. Jag har alltid varit förtjust i matten tack vare dess vackra komplexitet och om man tittar på den lite mer noggrannt så ser man att allting hänger ihop, som en stor spindelväv.


Bild sally.jpgSally Bohlin (te) - Jag läser andra året till civilingenjör inom maskinteknik på KTH - tycker det är spännande att förstå och lära mig saker - är särkilt intresserad av teknik och matematik. Bland det bästa som finns är känslan av att äntligen förstå något som man tyckt varit svårt och känna att man kan själv. Den känslan vill jag försöka sprida till alla som kommer till Vetenskapens Hus! På min fritid är jag engagerad i studentverksamheter, hänger med kompisar och är ute i naturen. 


Bild Jacob.jpgJacob Clinton (bi/ke) - Jag läser till civilingenjör i bioteknik på KTH. Min väg efter gymnasiet var väldigt krokig då jag hade intresse för massa olika saker. Jag jobbade mycket sen reste jag runt i världen väldigt länge. När jag kom hem kände jag att det kanske var bra att gå ett tekniskt basår. Under basåret blev jag kär i kemi och biologi och valde därför att fortsätta på KTH inom bioteknik. När jag inte pluggar älskar jag att spela brädspel, träna, vandra och kolla på film.


linnc.jpgLinn Croneld (bi) - Jag läser första året på kandidatpogrammet för biogeovetenskap på SU. Naturen har alltid facinerat mig men egentligen är det inget särskilt ämnesområde jag intresserar mig för mer än något annat. Alla ämnen är roliga på sitt sätt, vilket är anledningen att jag läser ett tvärvetenskapligt program. På fritiden gillar jag, förutom att vara ute, att pussla och läsa.


hugo_d.jpgHugo Davegårdh (bi) - Jag läser fristående biologikurser på Stockholms Universitet med målet att bli Marinbiolog. Att välja biologi kändes självklart eftersom jag alltid älskat djur och natur. På min fritid blir det mycket sport och musik och jag skulle inte heller tacka nej till lite äventyr.


kajsa_egier.jpgKajsa Egier (bi) – Jag läser andra året på lärarlinjen inriktning mot gymnasiet på Stockholm universitet. De ämnen jag har valt att fördjupa mig i är biologi och naturvetenskap då jag alltid har tyckt att det är spännande hur saker och ting fungerar, varför det ser ut som det gör och hur man ska göra för att få svar på sina frågor.  När jag inte pluggar så är jag i stallet, eller tittar på film.


Lena_Engström.jpgLena Engström (fy) – Jag läser civilingenjörsprogrammet i Teknisk Fysik på KTH och går en master i nanofysik. Fysiken är för mig ett fantatiskt verktyg för att undersöka materiens fundamentala egenskaper samtidigt som det kan vara grunden till lösningar på stora samhällsproblem. Jag vill inspirera andra utöver den ganska smala grupp som i nuläget blir ingenjörer att hitta till naturvetenskapen, för det har personligen gett mig så mycket. Min fritid spenderar jag helst med kaffe, katter och gärna en bra bok.


Nejla.jpgNejla Erdal (doktorand i kemi) - Jag är doktorand på KTH, skolan för kemivetenskap och forskar inom polymerteknologi. Jag arbetar med mikrovågsassisterad syntes av kolnanosfärer och grafenoxid från förnyelsebara källor. I mitt arbete ingår att karakterisera dessa nanomaterial och utforska deras användning i smarta biomedicinska applikationer och i polymerkompositer.


simon_fydr.jpgSimon Eriksson (doktorand i astronomi) - Astronomi är ett fantastiskt fascinerande ämnesområde som kopplar samman de ofattbart stora skalorna med de väldigt små. Fysikens lagar på atomär nivå avgör om en stjärna kan bildas eller inte och det är processer i flera generationer av stjärnor som i sin tur har gett upphov till byggstenarna för vårt solsystem och även oss själva. Ungefär 10% av atomerna i din kropp härstammar från Big Bang, resten har sedan dess skapats i stjärnors inre vid temperaturer kring en miljard grader, eller i infernot av deras dödskast - supernovor.


ebba_g.jpgEbba Gideon (bi/ke) - Jag läser Bioteknik på KTH. Jag tycker att det är häftigt att det går att förklara så mycket med naturvetenskap. Jag är speciellt intresserad av kemin i människokroppen och sjukdomar. Innan jag hittade till KTH läste jag konst och genusvetenskap. På min fritid gillar jag att rita, träna, läsa böcker och träffa mina kompisar.


oliver.jpgOliver Glant (fy) - Jag läser kandidatprogrammet i fysik på Stockholms universitet. Jag drivs av en vilja att förstå hur saker fungerar och känner att fysiken ofta är en bra utgångspunkt. Några av mina största intressen är träning, matlagning och teknik.


samuelg.jpgSamuel Gullin - Jag läser kandidatprogrammet i astronomi vid Stockholms Universitet, och aspirerar på att till slut få doktorera. Världen är komplicerad, men naturvetenskap hjälper och ökar vår förståelse. Förutom fysil och matte, ägnar jag mig åt programmering, 3D-design, musik, diskussion m.m.


jennie_hermansson.jpgJennie Hermansson (bi) - Jag läser till civilingenjör i bioteknik på KTH. Är en väldigt nyfiken person och intresserad av det mesta som har med naturvetenskap att göra, framförallt sjukdomar och hur människokroppen fungerar. På fritiden är jag mycket med min familj, vänner och tränar.


philipjansson.jpgPhilip Jansson (te) –Jag studerar till civilingenjör i materialdesign på KTH. Efter min utbildning så har jag tänkt söka till en lämplig doktorandposition och sedan arbeta med forskning inom materialvetenskap. Som person är jag påhittig och älskar att lära mig nya saker. På fritiden gillar jag att komponera och spela musik, och när jag hinner… Baka!  


Karolina.jpgLina Jerrå (bi) - Naturen är det bästa vi har här på jorden och därför var det självklart för mig att studera biologi på universitetet. Efter min masterexamen har jag både jobbat med växter och djur och nu vill jag dela med mig av min kunskap och har därför börjat studera till lärare.


MayaJohansson_webb.jpgMaya Johansson (bi) - Jag läser masterprogrammet i landskapsekologi vid Stockholms universitet. Inom landskapsekologi arbetar man ofta med geografisk data och statistik för att hitta lösningar på miljöproblem. Detta passar mig bra eftersom arbetet både är visuellt och analytiskt, dessutom binder det samman mitt intresse för naturvetenskap med samhällsfrågor. Jag arbetar på Vetenskapens hus eftersom jag tycker det är viktigt att förmedla kunskap och väcka nyfikenhet för naturvetenskap hos barn och ungdomar. Det är även väldigt roligt med pedagogik! 


niklas_karlsson.jpg Niklas Karlsson ‎(te) - Jag studerar till civilingenjör inom maskinteknik på KTH. Som yngre hade jag en dröm om att bli en stor uppfinnare, vilket gav grogrund för ett teknikintresse som har vuxit med åren. Jag är både teoretiskt och praktiskt intresserad av teknik och älskar att mecka med bilar, elektronik, bygga etc. Jag trivs som bäst då i naturen och brukar vandra en hel del på fritiden.


Irena.jpg Irena Koelemeijer (bi) - Jag läser Ekologi och Evolution i Nederländerna och pluggar nuförtiden biologikurser pa SU. Efter att ha pluggat klart i Nederländerna hoppas jag att börja Ekologi och Biodiversitet mastern här. Jag har alltid haft ett stort intresse för djur, natur och biologi, och nu för tiden är jag väldigt intresserad av bevarande biologi också.  På min fritid gillar jag att klättra båda inomhus och utomhus. 


olgak.jpgOlga Krali (bi) - Jag har läst mastersprogrammet Ekologi och biodiversitet på SU. Jag kommer från en liten ö i Grekland där vi har en stor trädgård med många växter och djur. I mitt land finns över än 6000 kärlväxtarter. Jag jobbade med medelshavs ekosystem för 2 år men jag var alltid fascinerade av boreala skogar. I mitt mastersprojekt gjorde jag en inventering av kärlväxter i boreala skogar i Medelpad. Jag är mycket intresserad av hur människor påverkar naturen och vad naturen gör för att anpassa sig till förändringar.


denise.jpgDenise Lindberg - Jag läser mitt 2 år på kandidatprogrammet i nutrition på Stockholms Universitet och på Karolinska Institutet. Alltid haft ett stort intresse av hur människokroppen fungerar och kostens påverkan på vårt välmående. Utanför plugget har jag ett intresse för matlagning, främst vegetarisk kost. Gillar att träna, bl.a. dans.


Christina.jpgChristina Lindström (bi) - Jag har i grunden en gymnasieutbildning inom konst och design. Från denna plattform hittade jag med åren min väg till naturvetenskapen och läser idag kandidatprogrammet i molekylärbiologi vid Stockholms Universitet. För mig erbjuder både konsten och naturvetenskapen verktyg och metoder för att analysera den verklighet vi lever i. Förståelsen för världen och mänskligheten har alltid varit min ambition något jag hoppas kunna förmedla vid Vetenskapens Hus!


William_Lindström.jpgWilliam Lindström(bi) - Jag läser sedan hösten 2013 kandidatprogrammet i nutrition på Stockholms universitet. Nutrition (eller näringslära) är ett tvärvetenskapligt ämne, och genom att läsa kurser i både kemi och biologi får jag en bredare förståelse för matens så centrala betydelse i våra liv. På fritiden spelar jag badminton, och tycker om att laga mat och träna.


kim.jpg Kim Lundmark (bi) - Jag studerar geologi och hydrologi på Stockholms Universitet där jag också tog min kandidatexamen i geologi. Mina stora intressen inom geovetenskap är fysikaliska egenskaper hos sediment och livets utveckling. Att forska inom något av dom ämnena vore grymt kul! När jag inte läser om geologi så tycker jag om att titta på film och fantisera om hur spännande det vore att bli astronaut.  


Maryam.jpgMaryam Mousa (Ke) - Jag läser kandidatprogrammet i kemi på Stockholms universitet. Att välja kemi var ett självklart eftersom jag alltid tyckt att det är så häftigt hur de små atomerna och molekylerna kan vara byggstenar till allt vi ser runt omkring. När jag inte pluggar eller jobbar på Vetenskapens Hus, umgås jag gärna med familj och vänner, läser en bok eller är ute och springer


DanielMartling_webb.jpgDaniel Martling (fy/ma) - Jag heter Daniel och pluggar experimentell fysik och teoretisk musik på Stockholms Universitet. Jag tycker att flytande kväve är coolt och jag gillar harmoniska oscillationer. Visste du att summan av alla positiva heltal är -1/12?


dick85.jpgDick Moberg (bi) - Jag har genom hela livet varit otroligt intresserad av musik. Under gymnasiet läste jag musik och efter det spelade jag i punkband och turnerade i Europa. Men idag läser jag kandidatprogrammet i biologi vid Stockolms Universitet. Mitt intresse för biologi väcktes av att jag helt plötsligt började fascinera mig för hur en så enkel process som naturligt urval lyckats skapa de oändligt komplexa system vi kan se i naturen. Som besöksledare på vetenskapens hus hoppas jag kunna väcka samma nyfikenhet för naturen hos andra - biologi är verkligen det roligaste som finns.


oskarnordstrom.jpgOskar Nordström (fy) - Jag läser Civilingenjörsprogrammet för Maskinteknik på KTH, jag är intresserad utav hur fysiken och mekaniken bakom flyg och bil fungerar.


VH85.jpgMalin Renström (bi) - Jag har alltid varit fascinerad av naturen och gillar att vara utomhus. Det var dock inte självklart att det var just biologi jag skulle läsa, jag var intresserad av både natur- och samhällsvetenskap. Efter gymnasiet läste jag allt möjligt, men insåg till slut att det var inom naturvetenskapen jag trivdes bäst. Mitt intresse för miljöfrågor fick mig att börja läsa kurser inom biologi och miljö på Stockholms universitet. Efter min masterexamen vill jag nu dela med mig av min kunskap och väcka ungas intresse och engagemang för natur och miljö. Funderar därför på att börja studera till lärare. På fritiden gillar jag att träna, laga vegetarisk mat, läsa samt att ge mig ut på upptäcktsfärder i skog och mark.


roumi.jpgRoumi Roumi (fy/ma) - Jag läser till civilingenjör i Teknisk Fysik på KTH. När jag inte pluggar så kollar jag oftast på film eller köper mig en ny mobil. I framtiden vill jag jobba på CERN och sen bli astronaut.


Bild_Alex.jpgAlexander Schäpers (bi) - Mitt intresse för naturen har lett mig raka vägen till mina biologistudier, där särskilt beteende och ekologi intresserar mig. På senare år har jag även utvecklat en förkärlek för fjärilar. Att vara ute i naturen (vandra, springa, klättra, grilla, bada, etc) och observera växt-och djurlivet är bland det bästa jag vet. Dock tycker jag att alla borde veta mer om vår natur så att den bevaras.


StefanSigurdsson_webb.jpgStefan Sigurdsson (ma) - Jag heter Stefan och pluggar experimentell fysik på Stockholms universitet. Jag gillar att leka med lasrar, skriva musik och få oväntade labresultat.


erik_soukka.jpgErik Soukka (te) - Jag går mitt andra år på KTH och läser till civilingenjör i maskinteknik. Min väg hit har inte varit självklar, på gymnasiet läste jag estetiska programmet med inriktning musik och visste knappt vad en civilingenjör gör. Men efter att ha pratat med andra som läste utbildningnen insåg jag att jag ville göra något liknande. Nu har jag hamnat rätt och gillar verkligen problemlösning och programmering.


lollo.jpgLouise Stjern (ke) - Jag kallas Lollo, pluggar civilingenjör i Teknisk Kemi på KTH, och gillar att äta upp kladdkakssmet innan det hinner bli en kladdkaka. Annars gillar jag också att göra kemiska samband och principer mer lättförståeliga, och att sprida min entusiasm för kemi till de elever som besöker mina pass på Vetenskapens Hus.


mirandastiernborg.jpg Miranda Stiernborg (ke) - Jag läser fjärde året på civilingenjör i bioteknik på KTH. I mastern har jag inriktat mig på medicinsk bioteknologi. Mina tre första år läste jag i studentstaden Uppsala. När jag sökte denna utbildning hade jag som vision att åka till Kina o forska på söta pandor. Men ju längre in i utbildningen jag kom desto mer har jag fått upp intresset för den biologiska tekniken och dess otaliga möjligheter att kunna revolutionera framtiden. Därför har jag nu istället en vision att doktorera inom bioteknik och faktiskt få vara med att revolutionera områden såsom medicin,teknik eller miljö. På fritiden gillar jag att vara med mina vänner, sova och fotografera. 


Ulrika.jpgUlrika Svane (bi) - Min vilja att förstå hur jorden och naturen fungerar och studera samspelet mellan människa och miljö gjorde att jag valde att läsa till en kandidatexamen i geografi. Klimatförändringar, livsmedelsförsörjning, miljövård samt landskapsförändring över tid och rum är sådant som intresserar mig särskilt. Jag är också nyfiken på pedagogik och utbildningsfrågor. På Naturens Hus träffar jag elevgrupper som vill lära sig om geologi, miljöfrågor och grön biologi. När jag är ledig är jag allra helst i naturen eller roar mig med matlagning och musikspelande.


olovtiblom.jpgOlov Tiblom (bi) - Nyligen slutförde jag en kandidatexamen i marinbiologi på Stockholms universitet och har nu siktet inställt på mastersexamen. Jag har ett stort intresse för växt- och djursystematik både ovan och under vattenytan. Därför spenderar jag mycket tid med att promenera ute i naturen för att kolla efter växter och djur. Vidare är dykning i kombination med undervattensfotografering en stor passion.


claestretow.jpg Clas Tretow (te) - Jag läser femte året på Civilingenjörsprogrammet Farkostteknik vid KTH. I min utbildning fokuserar jag just nu på främst undervattensteknik och systems engineering management. På Vetenskapens Hus undervisar jag i laborationer i robotprogrammering, 3D-skrivare, skyddsmaterial och miljövänlig sopsortering mm. Mitt genuina intresse för teknik kommer från att jag i tidig ålder utvecklade state-of-the-art barkbåts-system och komplexa legostrukturer.


joakimuhlin.jpg Joakim Uhlin (ma) - Jag läser just nu masterprogrammet i matematik, som är gemensamt program för SU och KTH. Matematik har alltid varit ett ämne som fascinerat mig. Jag är även intresserad av träning, politik och att dricka kaffe!


Ante.pngAnte Vallien (te) - Jag går tredje året på KTH med inriktning materialdesign. I gymnasiet gick jag natur i lilla Emmaboda i Småland. Jag kände att matematik och teknik var något som jag ville satsa på, så jag flyttade till Stockholm och började på KTH. Materialdesign valde jag för att jag fascineras av hur vetenskap på mikroskopisk skala kan påverka hur någonting beter sig i vardagen, på makroskopisk skala. Jag jobbar i Vetenskapens Hus eftersom jag vill visa hur intressant naturvetenskap kan vara.


sandra.JPG Sandra Voittonen (ke) - Jag läser teknisk kemi på KTH med inrikting på energi och miljö. Jag blev tidigt engagerad av naturvetenskap och min nyfikenhet ledde mig till en kemiutbildning. På min fritid vet jag inget bättre än att sitta under en filt med en bra bok i ena handen och en varm kopp te i den andra eller att vara ute på resande fot.


HannaWestman_webb.jpgHanna Westman (fy) - Jag läser Kandidatprogrammet i Astronomi på Stockholms universitet. Jag har alltid varit fascinerad av rymden och hur fysikens lagar är lika giltiga här på jorden som ute i universums utkanter. På min fritid tycker jag om att läsa, vara med vänner och spela blockflöjt.


Alexander Wiorek.jpgAlexander Wiorek (ke) Jag började studera på kemivetenskapsprogrammet på KTH 2012 där jag stormtrivs. Jag har alltid haft ett brinnande intresse för naturvetenskap ända sedan barnsben, något som redan i lågstadiet fick min farmor att säga ”Alex, du är så påhittig, du borde bli uppfinnare”. På fritiden tycker jag om att jogga och vattna mina basilikaplantor ”Basil” och ”James”.


AndreasW.jpgAndreas Wrang (te) - Jag studerar till civilingenjör i maskinteknik på KTH. Jag är väldigt nyfiken som person och tycker därför det är kul att lära mig nya saker. Jag tycker även om att mycket av fysiken och tekniken man läser på högskolan går att tillämpa i vardagliga situationer. På fritiden gillar jag att träna, vara ute i naturen och så är jag aktiv som ledare inom Scouterna.​


Amanda.jpgAmanda Wännman (bi) - Jag läser andra året på marinbiologiprogrammet vid Stockholms universitet. Har alltid varit intresserad av djur och natur men blev fascinerad av havet och speciellt korallreven när jag reste som volontär i ett forskningsprojekt i Indonesien. Utöver det marina är jag också intresserad av zoologi och evolution, men hade gärna läst lite geologi och klimat. På min fritid när jag inte studerar, klättrar och dyker jag gärna.


filip_åkerman.jpg Filip Åkerman (ma) –Jag läser matematik på Stockholms universitet med sikte på en masterexamen. Matematik är sprängfullt av tänkandets innovationer, vilka dessutom har en bakgrund i en underliggande verklighet. Jag hoppas förmedla den bilden av matematik när jag jobbar på Vetenskapens hus. Jag har också läst filmvetenskap, men har min huvudsakliga filmutbildning genom Stockholms cinematek som jag besökt regelbundet i snart tio år. Ibland tänker jag att matte och film ligger varandra nära, som två språk med vilka vi tolkar eller sammanfattar världen.


Sidansvarig: Elin Ottergren, uppdaterades 2017-12-11